Appi, pigmendilaigud!

Published In: NewsHits: 47613

Põhjamaadele omaselt on Eestis suvi lühike ja jahe. Nii üritame me maksimaalselt ära kasutada kõik soojad ja päikesepaistelised ilmad. Soojematele riikidele ei tundu meie suvi ja päikesekiirgus ligilähedalegi jõudvat, ja meie vähesed suviselt kuldsed päevad ei tundugi nahale ohtlikud. Seetõttu unustame me tihtipeale päikesekaitse, või peame seda lausa ebavajalikuks...

Nüüd aga, kui päike hakkab vaikselt pilvede taha peituma on paljud naised silmitsi tõsise murega – nahale on tekkinud ebameeldivad tumedamat pruuni tooni laigukesed, mis enam ära ei kao. Mis on pigmendilaigud, ja miks need küll meie nahale ilmusid?

Pigmendilaigud on nahas asetsevate rakkude - melanotsüütide häire. Melanotsüüdid toodavad melaniini - pigmenti, mis kaitseb nahka UV-kiirguse kahjuliku mõju eest ning muudab naha tumedamaks, kui me päevitame. Normaalsetes rakkudes on pigmendil oma elutsükkel ja see laguneb kehale omaste protsesside käigus. Pigmendilaikud nahal näitavad aga seda, et pigmendi loomulik lagunemisprotsess on häiritud, mistõttu pigment jääb nahka alles.

Pigmendilaike on mitut sorti: tedretähnid, läätslaigud ja melasmid. Melasma ongi see, mis naistele kõige enam meelehärmi tekitab. 90 protsendil juhtudest tekivad pigmendilaigud 20-40 aastastel naistel ja valdavalt just näol, peamiselt otsmikul, põskedel, ülahuule kohal ning ilma välise sekkumiseta need näolt enam nõus lahkuma ei ole.

Pigmendilaigud nahal ei ole kahjulikud ega otseselt ohtlikud. Pigem mõjuvad nad meie enesekindlusele.

 

Miks tekivad pigmendilaigud?

Probleemi täpset põhjust ei teata, kuid tihti on see seotud naiste hormonaalsete muutustega – laike tekib kõige sagedamini raseduse ajal või rasedusvastaste tablettide võtmise ajal. Samuti on üheks suurimaks pigmendilaikude tekitajaks päikesekiirgus ning oma roll on ka geneetilisel eelsoodumusel. Lisaks võivad pigmendilaikude teket soodustada teatud mehhaanilised hoolitsused (laserhoolitusused, keemiline koorimine) või reaktsioonid kosmeetikale. Ka mõned ravimid ja haigused võivad luua soodsad tingimused pigmendilaikude tekkeks.

 

Kuidas toimub pigmendilaikude eemaldamine?

Kõigepealt peaks ära mainima, et pigmendilaigud on ennetatavad – selleks on vaja pidevalt kasutada päikesekaitsefaktoriga kreemi, et päikesekiirgus nahale liiga teha ei saaks. UV kaitsega toodetega peaks alustama juba kevadel, sest ka siis võib päikesekiirgus juba piisavalt intensiivne olla, et kahju tekitada. Samuti peaks päikesekaitsega kreemi kasutama iga päev.

Pigmendilaikude ravi keskendub pigmendi lõhustamisele ja uue pigmendi moodustumise takistamisele. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata ka pigmendilaikude tekkepõhjuse tuvastamisele ja selle faktori eemaldamisele (näiteks hormonaalsed mõjud, haigused, ravimid jne).

Pigmendilaike ravi jaoks on kolm viisi:

  1. Ravi – kõige tõhusam vahend on hüdrokinoon, mis on saadaval retseptiga. Hüdrokinoon pärsib melaniini sünteesi, ja esimene mõju saabub umbes 1-1,5 kuuga, maksimumtoime saabub 4-6 kuuga. Teine levinud ravi on tretinoiin, mis hajutab epidermisesse kogunenud melaniini. Maksimumtulemused saavutatakse samuti keskmiselt 4-6 kuuga. Tihti kaasnevad raviga süstid liigse pigmendiga piirkonda. 
  2. Mehhaanilised hooldused – siia alla kuuluvad näiteks mikrodermabrasioon, keemiline koorimine ja laser- ning impulssvalgushoolitsused. Protseduure tuleb teha kuurina. Tasub tähele panna, et kuigi hoolitsused on üsna tõhusad, võib igat tüüpi hoolitsusel tekkida potentsiaalsed kõrvalnähud, pigmendilaikude taasteke või isegi halvenemine.
  3. Pigmendilaikude eemaldamine kodus: innovatsioonid tootearenduses on toonud turule pigmendilaikude kreemid ja maskid, mida inimesed saavad ise kodus kasutada. Üks populaarseimatest ja efektiivseimatest koostisainetest on Koji hape, mis on näidanud hüdrokinooniga sarnast efektiivsust. Ka AHA-happed on pigmendilaikudele suunatud kosmeetilistes hoolitsustes laialt levinud, need on kergelt koorivad toimeained, mis toovad esile ühtlasema tooniga naha. Tihti on eelpoolmainitud koostisainetega kreemides kombineeritud ka Arbutiin, Vitamiin C, Vitamiin A, millel kõikidel on oma roll pigmendi moodustumise pärssimises või eemaldamises.

 

Ükskõik milline variant eelpooltoodutest valida, peaks varuma palju kannatust. Pigmendilaikude eemaldamine võib võtta aega kuni 6 kuud

 

www.rosena.ee dermakosmeetika e-pood soovitab:

E-poe valikust leiab Prantsuse firma ACM Laboratoires Depiwhite tooted, mille abiga pigmendilaikude eemaldamine kodus on mugav ja tõhus. 

Depiwhite Advanced pigmendilaikude kreem on intensiivselt depigmenteeriv hooldus, milles on kombineeritud 3 taimset päritolu  depigmenteerivat koostisainet ja patenteeritud aktiivtoimeainete kompleks, mis stimuleerib melaniini loomulikku lagunemisprotsessi kuuluva fosfataasi sünteesi. Kreemi mõjul vähenevad või kaovad nahalt pruunid laigud, ja jume ühtlustub. Aktiivsed toimeained on näiteks AHA-happed, Koji hape, Vitamiin C, arbutiin, luteoliin ja selleri ekstrakt mis on tugevalt antioksüdatiivne sisaldades rohkelt A/B/C vitamiine.

Unikaalse komponendina on kreemis ka patenteeritud koostisained, mis aktiveerivad protsessi mis paneb keha tootma ensüümi nimega fosfataas. Fosfataas on kehale loomuomane ning tema ülesanne on päikesekiirguse toimel tekkinud melaniini lagundamine keratinotsüütides.

Kuna pigmendilaikude eemaldamine on niivõrd pikaajaline protsess, siis selleks et tulemusi veidi kiiremini näha oleks, on ACM kreemi lisanud ka aktiivaine nimega antipollon – aine, mis seob liigse melaniini endasse vähendades seeläbi naha pigmentatsiooni. Tänu sellele koostisainele võib esimesi tulemusi pindmise liigse pigmendi vähenemise osas näha juba pärast 15 päevast kasutamist.

Depiwhite Advanced pigmendilaikude kreemi on soovitatav parimate tulemuste saavutamiseks kasutada koos Depiwhite maskiga.

Depiwhite tooteid võivad kasutada ka rasedad või imetavad naised, sest toodet kasutatakse vaid väikesel pinnal ning toode mõjub vaid pealmistes nahakihtides.

Lisaks leiad e-poest ka väga innovatiivse Morganna's Alchemy Even Skin tüvirakkudega geeli. See sisaldab äärmiselt efektiivseid pohla, pojengi ja maral juure tüvirakke, mis aitavad võidelda igapäevase keskkonna ja päikesekiirguse tekitatud kahjustustega nahal. Kreemi toimel vähenevad nahas põletikulised protsessid, punetus, pigmendilaigud, nahk muutub pehmeks ja jume muutub ühtlaseks. 

The product is currently Out-of-Stock. Enter your email address below and we will notify you as soon as the product is available.

Name
Email

OUTLET kategoorias rohkelt 1+1 tooteid

1+1 märgistusega toodete puhul ostad ühe ja saad teise kingituseks kaasa. Lisatoode lisandub automaatselt. 

 

Loo konto ja saa preemiaks 5€ ostlemiseks

Kuidas saada 5€? Lihtne, mine "loo konto" nupu kaudu kliendikontot looma. See võtab 2 minutit, ning seejärel lisandub kliendikontole automaatselt 5€ boonusraha, mida saab kasutada tellimuselt soodustuse saamiseks. 

PS! pakkumine kehtib, kui lähed kohe otse pop-up'ilt kontot looma. 

 

Tänan, ma ei vaja boonusraha